Over Niels & het geldmysterie

Niels & het geldmysterie is een initiatief van Diede Panneman van Sprenkels & Verschuren (www.sprenkelsenverschuren.nl) in samenwerking met Monica Swalef van Swalef pensioenjuristen en academie (www.swalef.nl) en Kornelis Wetsema van Catapult creëert (www.catapult.nl). Nielsontdekt.nl hoort bij het kinderboek “Niels en het geldmysterie”, geschreven door Karin Merkus en vormgegeven door Marvin Imhof. Niels is bedoeld voor kinderen van 7 tot 12 jaar en wordt gelanceerd tijdens ´De week van het geld´ in maart 2016.

Wie is Niels

Niels is een nieuwsgierig jongetje dat van alles meemaakt dat te maken heeft met zijn geld en het nadenken erover. In meer dan 10 interessante hoofdstukken kun je alleen of samen met iemand lezen over zijn belevenissen. Kijk je mee?

Blijf je verbazen

Een  kinderboek over pensioen? Huh?

 

“Een kinderboek over pensioen? Huh?”

Niels valt van de ene in de andere verbazing: hij moet bijna vijfduizend jaar sparen om een huis te kopen, als hij de bank geld geeft krijgt hij extra geld terug en mensen die met pensioen zijn hebben altijd vakantie. Niels wil alles weten en gaat in het boek op onderzoek uit. Niels & het geldmysterie is een speels en educatief kinderboek voor kinderen vanaf 9 jaar en heeft als doel om kinderen al op jonge leeftijd de taal van geld bij te brengen, zodat zij als volwassenen weerbaar zijn op dit vlak. De initiatiefnemers Sprenkels & Verschuren, Swalef en Catapult, met een achtergrond in actuariaat, pensioenrecht en communicatie, hebben gezamenlijk het boek geïnitieerd. Het boek is geschreven door Karin Merkus en geïllustreerd door Marvin Imhof

Het ontstaan van het boek

Op het Actuariaatcongres van 2013 sprak Diede Panneman met Antoinette Hertsenberg over de woekerpolisaffaire. Hoe kon het dat zo veel mensen in Nederland niet in de gaten hadden welk financieel product ze kochten? Wilden ze het niet begrijpen? Waren ze te goedgelovig? Of was het gewoon echt te ingewikkeld? Waarschijnlijk een mix van deze drie. Maar wat zou dan helpen? Hoe krijgen we het voor elkaar dat mensen het wél kunnen begrijpen? Dat iets wat zo ingewikkeld lijkt hen niet meteen afschrikt?

Antoinette Hertsenberg merkte op dat wij niet al op jonge leeftijd leren omgaan met financiën. Daardoor blijft het eigenlijk een vreemde taal, die je te laat aangeleerd krijgt. Een achterstand die voor de meesten moeilijk in te halen is, terwijl ze op een zeker moment wel met financiële middelen te maken krijgen. Zo werd bij Diede het idee van een kinderboek geboren. Samen met Monica Swalef en Kornelis Wetsema werd duidelijk dat het vooral een léúk boek moest worden.

Over de initiatiefnemers en auteur

SPRENKELS & VERSCHUREN

Bij Sprenkels en Verschuren werken actuarissen en consultants die over complexe vraagstukken op het terrein van pensioen, verzekeren, financieel risicomanagement en beleggingen adviseren.

SWALEF PENSIOENJURISTEN & ACADEMIE

Swalef is een pensioenjuridisch adviesbureau dat werkgevers, ondernemingsraden, pensioenfondsen, verzekeraars, PremiePensioeninstellingen, Algemeen Pensioenfondsen (apf-en), en anderen adviseert over complexe pensioenjuridische kwesties. Ook heeft Swalef een academie die pensioenopleidingen verzorgt voor de pensioensector.

CATAPULT CREEERT

Catapult is een veelzijdig communicatiebureau. Catapult creëert: vertrouwen, strategieën, conversaties en content. Catapult is sinds 2011 actief in de pensioensector en werkt inmiddels voor pensioenfondsen, uitvoerders, adviseurs, juristen, advocaten, investeerders en een PremiePensioenInstelling.

Karin Merkus

Karin Merkus (1971) studeerde economie in Rotterdam en is adviseur bij Sprenkels & Verschuren, waar zij pensioenfondsen adviseert over risicomanagement en vermogensbeheer. Daarnaast is Karin actief als schrijfster van kinderboeken, columns en korte verhalen. Haar verhalen zijn grappig, spannend en educatief, vol van gekke personages. Samen met Niels, hoofdpersoon in haar educatieve boeken, verbaast zij zich over de wondere wereld van de economie.

Diede Panneman

Diede Panneman (1968) studeerde actuariële wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is sinds 1992 werkzaam in de wereld van de pensioenen. Vanaf 2010 is hij verbonden aan actuarieel bureau Sprenkels & Verschuren. Naast de traditionele actuariële werkzaamheden voor bedrijfstak- en ondernemingspensioenfondsen is hij betrokken bij het pensioenbeleid van ondernemingen en sociale partners. Met gewone-mensentaal maakt hij complexe pensioenvraagstukken inzichtelijk.

Monica Swalef

Monica Swalef (1968) studeerde Rechtsgeleerdheid aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en heeft sinds 2000 haar eigen zaak: Swalef pensioenjuristen en academie. Monica is een ondernemende, initiatiefrijke pensioenjurist en een enthousiaste, praktische opleider op het gebied van pensioen. Vanaf haar 25ste legt zij pensioen op een heldere en aanstekelijke manier uit, zodat iedereen het kan begrijpen en zich erin wil verdiepen.

Kornelis Wetsema

Kornelis Wetsema (1969) studeerde economie en zit al zo´n twintig jaar in het marketing- en communicatievak en is in de dagelijkse praktijk bezig met on- en offline marketing binnen veel verschillende organisaties. Hij zit boordevol ideeën, is altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden en innovaties in zijn vakgebied. Dit doet hij met een gezonde verbinding met de dagelijkse praktijk. Niet omdat het anders moet, maar vooral omdat het beter kan.

Wil je ons wat vragen?

Stel hier jouw vraag